Etenbloggers

EtenBloggers

dinsdag 1 februari 2011

Veganistische UN-cheese sauce

Vandaag eten we bloemkool. Met kaassaus. Hoe eet je kaassaus als je veganist bent en geen kaas wenst te eten? Maar de hartige smaak van kaas wel kunt waarderen? Inmiddels heb ik een goed kazig alternatief gevonden.
En dat wil ik graag met jullie delen. Ik beleef er buitengewoon veel pret aan, om mijn veganistische echtgenoot, een kaassaus te serveren bij ons beider geliefde Bloemkool, die écht, nee écht geen kaas bevat :-)

Kaassaus zonder kaas

1 el bloem
250 ml Soyamelk naturel (zonder suiker dus)
klont plantaardige boter
2 el gistvlokken (nutritional yeast)
blokje geraspte soyakaas (bv. Cheezly, edam style of cheddar style)
1 tn geperste knoflook
eventueel kerriepoeder (voor een lichte kerriesmaak)
zout naar behoefte

Smelt de boter in de pan maar laat hem niet bruin worden. Voeg een eetlepel bloem toe en laat zachtjes gaar worden, al roerend. Voeg in beetjes de soyamelk toe, klop goed met een garde zodat alle klontjes verdwijnen en het een gladde, dik vloeibare roux wordt. Voeg eventueel soyamelk toe als je een dunnere saus wilt. Klop er de knoflook, theelepel kerriepoeder, zout en gistvlokken door. De gistvlokken zorgen op een wonderbaarlijke manier voor een echt hartige smaak aan je saus! Laat op het laatst de soyakaas erin smelten. Maak op smaak met wat zout.
Lekker bij bloemkool, maar ook als basis voor vegan macaroni&cheese!
Zonder de kaas en kerrie heb je gewoon een klassieke witte saus, waarmee je werkelijk alle kanten op kunt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten