Etenbloggers

EtenBloggers

zaterdag 22 januari 2011

Moussaka, vegan en niet-vegan

Aangezien mijn ZGE (Zeer Geliefde Echtgenoot) veganistisch eet en ik niet, maak ik de basis vaak vegan en splits het daarna om het verder te maken zoals een ieder het belieft.

Moussaka

vegan basis:
tomatensaus
3 blikken tomaatstukjes
3 tenen geperste knoflook
2 gesnipperde uien
snuf kaneel
snuf oregano
1 groentenbouillonblokje
scheutje balsamico azijn
evt. schepje ruwe rietsuiker

Vegan bechamelsaus
500 ml neutrale sojamelk (let op: geen gezoete!)
2 el gistvlokken
1 mespuntje knoflookpoeder
1 el tarwebloem
1 flinke klont plantaardige margarine
zout naar smaak
beetje nootmuskaat

Overige ingrediënten:
1 aubergine, in plakken
500 gram voorgegaarde plakken aardappel
250 gram biologisch rundergehakt/ 125 gr sojagehakt

Maak de tomatensaus: fruit de ui en knoflook in een scheut olijfolie. Als de uien glazig zijn, voeg je de blikken tomaatstukjes toe, een snuf kaneel en wat oregano naar smaak (1 theelepel gedroogd) Laat dit 10 minuten pruttelen.

Ondertussen kan je de plakken aubergine bestrooien met zout en in een koekenpan met een scheut olijfolie op heet vuur bakken. (pas op, aubergines slurpen olie) en leg even apart.

Voor de vleeseter kan je ondertussen 250 gram biologisch gehakt bakken.
Je kan dan de saus splitsen, de ene helft toevoegen aan het gehakt. Aan het andere mengsel voeg je een half bakje tofugehakt toe en wat extra knoflook en zout. (omdat ik zelf vind dat tofu wat flauwer smaakt)

De bechamelsaus maak je gewoon als een 'normale': voeg een klont boter in een steelpan met dikke bodem en laat smelten. Voeg een volle el bloem toe en laat zachtjes garen. Voeg daarna met scheutjes tegelijk de sojamelk toe, klopt met een garde tot een gladde vloeibare saus. Voeg 2 el gistvlokken toe (die zorgen voor een hartige smaak) een beetje knoflookpoeder en als het nodig is, nog wat zout. Zo wordt het een hartige bechamel-achtige saus.

Opbouwen: neem 2 schalen. De een bouw je op met het vleesmengsel en de andere met het sojamengsel. saus-aardappel-saus-aubergine-saus-aardappel-saus- bechamelsaus. Voor de niet-veganist kan je daarna nog een laagje kaas erover strooien en voor de veganist, sojakaas.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten