Etenbloggers

EtenBloggers

zaterdag 25 februari 2012

Geweldige havermoutkoekjes

Gistermiddag het recept der recepten voor héérlijke koekjes gevonden! Ik maakte 2 varianten:

Met dank aan de blog van SPAARCENTJE, waar ik mijn recepten op gebaseerd heb!




Havermout-kokos koekjes met dadel

50 gram havermout
50 gram speltbloem
1 th kaneelpoeder
3 el dadelstroop
6 druppels stevia vloeibaar
3 el kokosvet (of roomboter)
5 dadels in kleine stukjes
3 el kokos
1 th bakpoeder

Smelt de boter/kokosvet tot vloeibaar en voeg daar de stroop en stevia bij. Roer de vaste bestanddelen bij elkaar en roer die door de vloeibare. Het is een plakkerig deeg. Rol er balletjes van en druk die plat. Verwarm de oven voor op 150 graden en bak de koekjes in 15-20 minuten bruin en gaar. Ze worden niet helemaal hard.

Havermout kokos- chocoladekoekjes

50 gram havermout
50 gram volkorenmeel
3 el dadelstroop
6 druppels stevia
1 th kaneelpoeder
3 el kokos
3 el kokosvet
2 stukjes pure chocolade in kleine stukjes gehakt
2 el rozijnen
1 th bakpoeder

Verwarm het kokosvet tot vloeibaar, doe daar de stroop en stevia bij en kneed een plakkerig deeg samen met de vaste bestanddelen. Rol tot balletjes en druk die plat. In de oven op 150 graden in 20 minuten bakken en af laten koelen.

zondag 12 februari 2012

Chocoladecake uit magnetron (vegan en suikervrij!)





Eventjes snel: Ik heb de sticky chocolatecake uit de magnetron recept van Yvette van Boven vegan en suikervrij gemaakt. (volgens mij ook glutenvrij) Hij valt droog uit (net als het echte recept) maar ik probeer hem nog te verbeteren.

3 el speltmeel, 3 el 2 el palmsuiker, 1 el maple sirup, 1/3 tl amendelessence, 3 el sojamelk snuf bakpoeder, 1 1/2 tl cacao en 4 el olie door elkaar mengen. In een mok doen, 3 minuten in magnetron...klaaaaar! Hij is wel een beetje droog (krijg je met magnetron) maar een scheutje ahornsiroop en wat sojaroom doen wonderen ;-)

maandag 6 februari 2012

Chocoladecake met rozijnen en walnoten

Geïnspireerd door een recept van Lisette Kreisner heb ik afgelopen weekend deze chocoladecake gemaakt. Ik vond hem wat droog (hè wat jammer, moet ik hem nog een keer maken!) maar dat komt waarschijnlijk omdat ik het recept aangepast had en hem een tikkeltje te lang in de oven liet staan. (oventijd is nu aangepast!)

Chocoladecake met rozijnen en walnoten



225 gram volkorenmeel
1 th bakpoeder
200 gram rijststroop
5 el agavesiroop
80 gram cacaopoeder
1 grote geprakte banaan
150 ml zonnebloemolie
100 ml water
100 gram pure chocolade in kleine blokjes
50 gram walnoten in stukjes
100 gram rozijnen

Roer eerst alle vloeibare bestanddelen door elkaar en in een andere kom de vaste. Roer daarna alles door elkaar. Vet een bakvorm in met wat boter/olie en bestuif met wat bloem. Stort het beslag in de cakevorm. Bak in een voorverwarmde oven van 175 graden gedurende 40 minuten. Prik erin met een satéprikker om te kijken of hij gaar is. Als hij nog nat is nog even terug in de oven.

(NB ik denk dat als je er meer olie in doet de cake smeuïger zal worden)

zondag 5 februari 2012

Luchtige Appel Cakejes

Op zoek naar lekkere en ook gezonde cakejes of muffins zonder suiker, was ik op zoek op verschillende sites en blogs naar een lekker recept. Ik vond een recept! Maar laat ik nou niet meer weten bij welk blog. Mocht ik het terug vinden dan zal ik netjes de bron erbij vermelden. Ik heb het recept aangepast hier en daar naar mijn eigen smaak.

Luchtige Appelcakejes

(voor 12 grote muffins)




- 100 g speltmeel
- 100 g volkoren tarwemeel
- 1 tl kaneelpoeder
- 50 g rijststroop
- 4 el agavesiroop
- 1 geraspte appel
- 100 ml sojamelk
- 50 ml appelsap
- 100 ml zonnebloemolie
- 1 tl bakpoeder

Voeg alle vaste bestanddelen in een kom bij elkaar en voeg daar de natte bestanddelen bij. Roer de geraspte appel erdoor. Doe het beslag in muffinvormpjes en bak in een oven van 175 graden in 15 minuten gaar.

*foto volgt nog*

Pastinaak-appel soep

Neem een dag waarop ik alleen was met de 3 kinderen, de man was weg 2 van de 3 kinderen waren herstellende van buikgriep, buiten lag sneeuw waar het kind wat niet ziek was geweest in speelde. En moeder zat op de bank met een kookboek. In de oven stond een brownie cake (recept volgt nog) en ik kreeg zin in de Pastinaak-Appel soep uit mijn kookboek. Met daarbij, zoete aardappel pannenkoekjes :-p

Recept is een beetje van Nicola Graimes en een beetje van Ezzie. (uit het kookboek Vegetarisch Nieuwe Stijl --> aanrader!)


Pastinaak-Appel Soep

- 500 gram geschilde pastinaken
- 1 grote gehakte ui
- 1 liter groentenbouillon
- 1 aardappel in blokjes
- 1/2 tl laurierblad poeder
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl korianderpoeder
- 1/2 tl kurkuma
- 2 appels geschild en in blokjes
- 2 tl citroensap
- zout en vers gemalen peper

Fruit de ui ca 5 minuten in wat olie. Voeg de in blokjes gesneden pastinaken en de aardappel toe met de specerijen en laat een minuutje mee bakken. Voeg daarna de bouillon toe. Laat 10 minuten koken. Voeg daarna de appel en citroensap toe en laat het geheel nog eens 8 minuten koken. Pureer de soep glad en maak op smaak met zout en vers gemalen peper.

Wij vonden dit een heerlijke en aparte soep. Voor een minder uitgesproken Pastinakensmaak kan je minder pastinaak nemen en 2 aardappels toevoegen. Houd je van pittig, voeg dan wat chili-olie toe.

vrijdag 3 februari 2012

Speltpannenkoek met peer en palmsuiker

Na een paar ochtenden havermout was ik het even zat en wilde ik eens wat anders. Met de dingen die ik in huis had maakte ik dit. Het was heerlijk!




-1 geraspte appel
-50 gram speltmeel
-50 gram volkoren (tarwe)meel
-sojamelk
- 2 el rozijnen/gedroogde cranberries
-snuf kaneel
-snufje zout
-1 peer
-handje bosbessen (diepvries, AH)

Maak een dik vloeibaar beslag van het meel met de sojamelk. Ik doe altijd maar wat dus voor de hoeveelheden moet je zelf maar even kijken ;-) Voeg snufje zout en een grotere snuf kaneel toe. Voeg daarna de appel en het gedroogde fruit toe aan het beslag. Pak er kleine dikke pannenkoekjes van in wat olijfolie of kokosolie in koekenpan met anti-aanbaklaag (heb je minder olie nodig).

Snijd ondertussen een peer in stukjes en besprenkel met wat citroensap om verkleuren te voorkomen. Laat de bosbessen (als ze uit vriezer komen) ontdooien.

Doe de pannenkoek(jes) op je bord, leg de stukjes peer erop en bestrooi naar smaak met palmsuiker (of ahornsiroop, is ook lekker) Voeg de bosbessen toe. Eet smakelijk!

donderdag 2 februari 2012

Agavesiroop

En ik maar denken dat Agavesiroop een prima vervanger was voor suiker! Vind ik via Twitter een artikel waaruit blijkt dat dit niet zo is. Jammer!

Verantwoorde chocolademelk

Chocolademelk zonder geraffineerde suiker en rauwe cacao:

- 200 ml (soja)melk
- 2 tl palmsuiker
- 1 tl rauwe cacao

Maak een papje met wat heet water van de palmsuiker en cacao. Voeg daar de melk aan toe en warm het geheel op. Heerlijk :-)

Rauwe cacao-banaan-shake

Ik ben me aan het verdiepen in gezonde voeding zonder suiker, en lekkere dingen (écht lekker!) die ook verantwoord zijn. Zo las ik over rauwe cacao die erg gezond is. Ik wist niet eens dat er rauwe en gebrande cacao was en dat er zo'n verschil tussen is. Ik kocht een pot (12.50 euro, maar dan heb je ook wat) en ging aan het experimenteren. De mislukte zaken zal ik jullie besparen ;-) maar dit was erg lekker!




Rauwe cacao-bananenshake

- 200 ml ongezoete sojamelk (rijsmelk/havermelk/amandelmelk)
- 1 volle th. rauw cacaopoeder
- 1 th ahornsiroop
- 1 el gemengde zatenmix/omegamix
- 1 th pindakaas/notenpasta
- 1 banaan

Stop alles in je blender en laat zo lang blenderen tot je een dik vloeibare, romige, heerlijke én gezond chocoladeshake hebt!

PS bovenstaand recept is gebaseerd op een recept die ik last bij VEGADUTCHIE een mooie site met prachtige foto's met heerijke recepten er op!