Etenbloggers

EtenBloggers

donderdag 5 januari 2012

Couscous salade met bonen en courgette

Wij zijn hier echt dol op couscous! Op dagen dat ik eigenlijk te moe ben om te koken, maar wel zin hebben in iets redelijk gezonds, maak ik couscous. Het is in 20 minuten klaar en ik 'gooi' er alles in wat ik nog in huis heb. Het liefst eet ik hem zo:




ca. 400 gram gewelde couscous
1 gesnipperde rode ui
1 courgette kort bruin gebakken met knoflook
geroosterde pijnboompitten
klein blikje kikkererwten of grote witte bonen
1/2 tl komijnpoeder
1/2 tl korianderpoeder
snuf kaneelpoeder
1 tn geperste knoflook
handje gesneden bladpeterselie
handje gesneden verse koriander
naar smaak verkruimelde feta
1 tl sumac
scheut citroensap, peper en zout
4 tomaten in stukjes gesneden

Alles door elkaar mengen, is koud of (lauw)warm te eten!

Op de foto zie je ook nog gele spliterwtensoep, en pitabroodjes gesmeerd met za'atar en wat olie, gegrillde courgette met knoflook en een dolma :-)

zondag 1 januari 2012

Pompoen-bataatpuree met kastanjes

Dit was een van de bijgerechten voor het kerstdiner. Tot nu toe had ik alleen maar muffe ervaringen met kastanjes. Maar dit gerecht... het ultieme comfortfood, heerlijk! Deze zal nog vaker in de herhaling gaan!

Voor 6 personen

* 1 kleinere pompoen, geschild, ontpit en in blokjes
* 1 grote bataat, geschild en in blokjes
* 2 tn knoflook, geperst
* scheut olijfolie
* scheutje agavesiroop (of honing)
* snuf kaneel
* 1/2 (groot) blik kastanjes
* 100 ml (soja)room

Doe de blokjes bataat, pompoen en de kastanjes in een ovenschaal en sprenkel er olijfolie, kaneel en agavesiroop overheen. Verwarm de oven op 200 graden en bak het geheel in 15-20 minuten gaar. Pureer de massa met 100 ml room waar 1-2 teentjes knoflook doorheen geperst zijn. Maak op smaak met wat zout. Zorg dat het een wat grove puree blijft.

Courgette-Preisoep met basilicumolie

Wij aten dit als voorgerecht met kerst. Ik ben op zich niet een enorme prei liefhebber,maar het werd een heerlijk zacht soepje, met een opkikkertje van basilicum. Ik denk dat het met een schepje pesto ook heerlijk zal zijn!

Voor ca 6 personen

* 2 middelgrote courgettes in stukjes
* 2 preien in ringetjes
* 2 sjalotten, gesnipperd
* 2 tn knoflook, geperst
* Salie, Laurier, Rozemarijn, Thijm (1 tl per gedroogde soort)
* 1.2 liter groentebouillon
* 1 grote aardappel in blokjes

Voor de olie:
* bosje basilicum
* flinke scheut olijfolie
* 1/2 tn geperste knoflook
* naar smaak peper en zout

Fruit sjalotten in wat olijfolie glazig. Voeg prei toe en laat 5 minuten smoren. Voeg courgette toe, bouillon en de kruiden toe en laat 15-20 minuten gaar koken. Pureer. Proef op smaak en voeg eventueel nog wat zout toe.
Pureer de ingrediënten voor de basilicum olie.
Dien de soep op in mooie soepborden en druppel er wat basilicumolie over heen.