Etenbloggers

EtenBloggers

maandag 31 januari 2011

Vruchtenbrood

Ik maak dit altijd uit de losse hand, dus vergeet me dat ik geen precieze hoeveelheden weer geef ;-)

Ingrediënten:
ca 300 gram bloem, half volkorenmeel
een flinke scheut appelsap (1 dl?)
1 geraspte appel
1 tl kaneel
een flinke hand gedroogde vruchten (dadels, rozijnen, abrikozen)
een hand gemengde noten, fijngehakt (kan ook studentenhaver zijn)
een el gemengde zaden (lijnzaad, hennepzaad, enz.)
een geprakte banaan
eventueel een zoetmiddel (geen chemische!) zoals agavesiroop naar smaak
1 el bakpoeder

Meng het mengsel tot een dik vloerbare massa. Je kan kiezen om het in een cakevorm te bakken, dan doe je de oven op ca 180 graden en ongeveer een uur laten bakken. Ik maak het zelf vaak als muffins en dan zijn ze in ca 20 minuten klaar. Het is lekker om er bv zonnebloempitjes op te strooien voor het de oven in gaat. Prik er met een satéprikker in, als ze hol klinken en de satéprikker er schoon uit komt dan zijn ze klaar.

Variatietips: gehakte (pure)chocolade is erg lekker, Experimenteer zelf met de soorten fruit, noten, zaden en specerijen.

Ezzie's pasta met courgette, champignons en (vegan) gehakt

Pasta met tomatensaus, champignons, courgette en gehakt

200 g biologisch rundergehakt/ Soyagehakt
300 gram biologische spaghetti (ongekookt)
2 blikken tomaatstukjes
1 courgettes in blokjes
2 uien gesnipperd
3 tn uitgeperste knoflook
1 bakje champignons in stukjes
2 el olijfolie om in te bakken
2 bouillonblokjes (groenten)
Italiaanse (gedroogde) kruiden naar smaak

(VLEES)
Fruit in een koekenpan in wat olie de ui. Voeg het gehakt toe en bak het rul. Voeg knoflook toe, tomaatstukjes, courgette en champignons, een scheutje water, een bouillonblokje en Italiaanse kruiden. Laat 30 minuten zachtjes sudderen. Wat ook lekker is, is het gehaktmengsel afblussen met een scheutje rode wijn.
(VEGAN)
Ik deel altijd de ui, voeg in de ene pan biologisch gehakt toe en in de andere pan (de veganistische) extra groenten en de tofugehakt voeg ik later toe. Ik maak het verder hetzelfde klaar.

Als de pastasauzen klaar zijn ga ik de pasta pas koken. Op de niet-vegan versie strooi ik soms nog wat vers geschaafde parmesaan. Eet smakelijk!

zaterdag 22 januari 2011

Moussaka, vegan en niet-vegan

Aangezien mijn ZGE (Zeer Geliefde Echtgenoot) veganistisch eet en ik niet, maak ik de basis vaak vegan en splits het daarna om het verder te maken zoals een ieder het belieft.

Moussaka

vegan basis:
tomatensaus
3 blikken tomaatstukjes
3 tenen geperste knoflook
2 gesnipperde uien
snuf kaneel
snuf oregano
1 groentenbouillonblokje
scheutje balsamico azijn
evt. schepje ruwe rietsuiker

Vegan bechamelsaus
500 ml neutrale sojamelk (let op: geen gezoete!)
2 el gistvlokken
1 mespuntje knoflookpoeder
1 el tarwebloem
1 flinke klont plantaardige margarine
zout naar smaak
beetje nootmuskaat

Overige ingrediënten:
1 aubergine, in plakken
500 gram voorgegaarde plakken aardappel
250 gram biologisch rundergehakt/ 125 gr sojagehakt

Maak de tomatensaus: fruit de ui en knoflook in een scheut olijfolie. Als de uien glazig zijn, voeg je de blikken tomaatstukjes toe, een snuf kaneel en wat oregano naar smaak (1 theelepel gedroogd) Laat dit 10 minuten pruttelen.

Ondertussen kan je de plakken aubergine bestrooien met zout en in een koekenpan met een scheut olijfolie op heet vuur bakken. (pas op, aubergines slurpen olie) en leg even apart.

Voor de vleeseter kan je ondertussen 250 gram biologisch gehakt bakken.
Je kan dan de saus splitsen, de ene helft toevoegen aan het gehakt. Aan het andere mengsel voeg je een half bakje tofugehakt toe en wat extra knoflook en zout. (omdat ik zelf vind dat tofu wat flauwer smaakt)

De bechamelsaus maak je gewoon als een 'normale': voeg een klont boter in een steelpan met dikke bodem en laat smelten. Voeg een volle el bloem toe en laat zachtjes garen. Voeg daarna met scheutjes tegelijk de sojamelk toe, klopt met een garde tot een gladde vloeibare saus. Voeg 2 el gistvlokken toe (die zorgen voor een hartige smaak) een beetje knoflookpoeder en als het nodig is, nog wat zout. Zo wordt het een hartige bechamel-achtige saus.

Opbouwen: neem 2 schalen. De een bouw je op met het vleesmengsel en de andere met het sojamengsel. saus-aardappel-saus-aubergine-saus-aardappel-saus- bechamelsaus. Voor de niet-veganist kan je daarna nog een laagje kaas erover strooien en voor de veganist, sojakaas.

Eet smakelijk!